Kuchnia niemiecka co warto wiedzieć o jej tradycjach?

Estimated read time 3 min read

Przepisy na dania z kuchni niemieckiej łatwe i szybkie do przygotowania!

Kuchnia niemiecka tradycyjnie obfituje w mięsa i sosy, a niektóre potrawy przygotowuje się z krwi zwierzęcej. Kiszona kapusta, rodzaj potrawy z kapusty często używanej jako dodatek do dań mięsnych, jest najczęściej podawana jako sauerkraut mit weißwurst (kiszona kapusta z białą kiełbasą). Jedną z rzeczy, która odróżnia kuchnię niemiecką od innych kuchni, jest użycie chleba. Niemcy używają chleba częściej niż jakiegokolwiek innego składnika w swojej kuchni, być może dlatego tak wiele potraw podaje się z chlebem żytnim lub gotowanymi ziemniakami.

Na dobry początek podajemy dwa przepisy

Käsespätzle (szaszłyki serowe):

  • 2 jajka
  • 250 gramów mąki
  • 100 gramów sproszkowanego sera (lub startego)
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 150 ml mleka
  • 50 gramów masła

Schnitzel mit Bohnen und Kartoffelsalat (sznycel z fasolą i sałatką ziemniaczaną):

  • 1/4 cebuli, drobno posiekana 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub masła
  • 400 g puszki fasoli kidney lub borlotti, odsączonej i opłukanej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • Sól i czarny pieprz do smaku 100 ml białego octu winnego 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej.
kuchnia z niemiec

Jakie są najpopularniejsze potrawy w kuchni niemieckiej?

Poznaj najpopularniejsze dania, które oferuje kuchnia niemiecka. Dowiedz się, czym się charakteryzują i dlaczego są popularne!

  • Sauerbraten (potrawa przyrządzana przez marynowanie mięsa w occie lub winie z cebulą i przyprawami).
  • Wiener Schnitzel (danie z cielęciny, zwykle panierowane i smażone).
  • Kiszona kapusta (fermentowana kapusta, która często stanowi dodatek do dania głównego, ale może być również używana jako samodzielne danie).
  • Spaetzle (tradycyjna niemiecka potrawa z makaronu, zwykle podawana z serem, masłem lub smażoną cebulą).
  • Lebkuchen” (tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są kruche i miękkie, o bogatym smaku piernika).

Najlepsze przepisy na potrawy z kuchni niemieckiej!

Niemieckie jedzenie jest smaczne, obfite i sycące. Mając do wyboru tak wiele różnych przepisów, trudno się zorientować, od czego zacząć.

Poznasz kilka najpopularniejszych niemieckich przepisów i podamy listę składników do każdego z nich. Mamy nadzieję, że będzie to dla Ciebie punkt wyjścia do znalezienia swojego ulubionego niemieckiego przepisu!

Pierwszy przepis to smaczne, obfite danie, które najlepiej smakuje z niemieckim piwem.

Składniki tego przepisu to:

  • 1 funt mielonej wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i mąka kukurydziana.

Niemcy uwielbiają swoje sałatki ziemniaczane (zwane Kartoffelsalat). Zazwyczaj przyrządza się je z ziemniaków, jajek i ogórków.

Składniki tego dania obejmują:

  • 8-12 ziemniaków (pokrojonych w kostkę lub kostkę),
  • 3-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1/2 szklanki ogórków kiszonych (posiekanych lub z koperkiem),
  • 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku.

Popularną niemiecką zupą jest Gulaschsuppe.

Do przygotowania tego dania potrzebna jest: cebula, czosnek i liść laurowy.

Oprócz tych składników potrzebne będą także 2 łyżki kminku i wędzona papryka, które nadadzą zupie bogaty smak. Zupa jest obfita i sycąca, więc doskonale nadaje się na zimny dzień!

Warto przeczytać