Przepisy na dania z kuchni niemieckiej łatwe i szybkie do przygotowania!
Kuchnia niemiecka tradycyjnie obfituje w mięsa i sosy, a niektóre potrawy przygotowuje się z krwi zwierzęcej. Kiszona kapusta, rodzaj potrawy z kapusty często używanej jako dodatek do dań mięsnych, jest najczęściej podawana jako sauerkraut mit weißwurst (kiszona kapusta z białą kiełbasą). Jedną z rzeczy, która odróżnia kuchnię niemiecką od innych kuchni, jest użycie chleba. Niemcy używają chleba częściej niż jakiegokolwiek innego składnika w swojej kuchni, być może dlatego tak wiele potraw podaje się z chlebem żytnim lub gotowanymi ziemniakami.
Na dobry początek podajemy dwa przepisy
Käsespätzle (szaszłyki serowe):
- 2 jajka
- 250 gramów mąki
- 100 gramów sproszkowanego sera (lub startego)
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- 150 ml mleka
- 50 gramów masła
Schnitzel mit Bohnen und Kartoffelsalat (sznycel z fasolą i sałatką ziemniaczaną):
- 1/4 cebuli, drobno posiekana 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek lub masła
- 400 g puszki fasoli kidney lub borlotti, odsączonej i opłukanej
- 200 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
- Sól i czarny pieprz do smaku 100 ml białego octu winnego 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej.
Jakie są najpopularniejsze potrawy w kuchni niemieckiej?
Poznaj najpopularniejsze dania, które oferuje kuchnia niemiecka. Dowiedz się, czym się charakteryzują i dlaczego są popularne!
- Sauerbraten (potrawa przyrządzana przez marynowanie mięsa w occie lub winie z cebulą i przyprawami).
- Wiener Schnitzel (danie z cielęciny, zwykle panierowane i smażone).
- Kiszona kapusta (fermentowana kapusta, która często stanowi dodatek do dania głównego, ale może być również używana jako samodzielne danie).
- Spaetzle (tradycyjna niemiecka potrawa z makaronu, zwykle podawana z serem, masłem lub smażoną cebulą).
- Lebkuchen” (tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są kruche i miękkie, o bogatym smaku piernika).
Najlepsze przepisy na potrawy z kuchni niemieckiej!
Niemieckie jedzenie jest smaczne, obfite i sycące. Mając do wyboru tak wiele różnych przepisów, trudno się zorientować, od czego zacząć.
Poznasz kilka najpopularniejszych niemieckich przepisów i podamy listę składników do każdego z nich. Mamy nadzieję, że będzie to dla Ciebie punkt wyjścia do znalezienia swojego ulubionego niemieckiego przepisu!
Pierwszy przepis to smaczne, obfite danie, które najlepiej smakuje z niemieckim piwem.
Składniki tego przepisu to:
- 1 funt mielonej wołowiny,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i mąka kukurydziana.
Niemcy uwielbiają swoje sałatki ziemniaczane (zwane Kartoffelsalat). Zazwyczaj przyrządza się je z ziemniaków, jajek i ogórków.
Składniki tego dania obejmują:
- 8-12 ziemniaków (pokrojonych w kostkę lub kostkę),
- 3-5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1/2 szklanki ogórków kiszonych (posiekanych lub z koperkiem),
- 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany, sól i pieprz do smaku.
Popularną niemiecką zupą jest Gulaschsuppe.
Do przygotowania tego dania potrzebna jest: cebula, czosnek i liść laurowy.
Oprócz tych składników potrzebne będą także 2 łyżki kminku i wędzona papryka, które nadadzą zupie bogaty smak. Zupa jest obfita i sycąca, więc doskonale nadaje się na zimny dzień!