Kuchnia brytyjska

Estimated read time 2 min read

Kuchnia brytyjska od wieków była inspirowana różnymi kulturami, a także zmieniała się wraz z upływem czasu. Dziś jest to mieszanka klasycznych przepisów i nowoczesnych smaków. W brytyjskiej kuchni znajdziemy wiele potraw, które stały się popularne na całym świecie, takich jak:

  • Fish and chips to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni brytyjskiej. Składa się z kawałka smażonej ryby, zazwyczaj dorsza lub mintaja, podanej wraz z frytkami. Danie to często serwowane jest z dodatkami, takimi jak sosy tartarowe, zasmażane groszki lub sos curry.
  • Shepherd’s pie składa się z warstw mielonej baraniny, zazwyczaj z dodatkiem warzyw, takich jak marchew, cebula i groszek, pokrytej warstwą ziemniaczaną. Potrawa ta podawana jest na ciepło, często z dodatkiem sosu Worcestershire.
  • Bangers and mash to danie składające się z kiełbasy (bangers) i puree ziemniaczanego (mash). Kiełbasa może być przygotowana z różnych rodzajów mięsa, a puree ziemniaczane jest często mieszane z masłem, mlekiem i przyprawami.
  • Toad in the hole to kolejne danie kuchni brytyjskiej, w którym kiełbaski są umieszczone w cieście, podobnym do ciasta naleśnikowego, i pieczone w piekarniku. Podawane jest często z zasmażanymi cebulami lub warzywami.
  • Roast beef to tradycyjne danie, które często serwowane jest w niedzielę. Mięso jest pieczone w piekarniku wraz z warzywami i podawane z sosem, takim jak sos chrzanowy lub sos mięsny.
  • Pie and mash to kolejne popularne danie kuchni brytyjskiej. Składa się z mięsnego lub warzywnego zapiekanka z podpieczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym.
  • Jednym z ulubionych przysmaków Brytyjczyków jest też the English breakfast, czyli angielskie śniadanie. Składa się ono z jajek, bekonu, kiełbasy, pieczonych pomidorów, fasoli w sosie pomidorowym i grzanek.

Trifle – najbardziej znany brytyjski deser

Warto przeczytać

+ There are no comments

Add yours