Jakie produkty są najczęściej używane w kuchni francuskiej?
Kuchnia francuska jest zazwyczaj uważana za jedną z najbardziej wyrafinowanych na świecie. Nie bez powodu – na jej rozwój złożyły się wieki historii i kultury. W kuchni francuskiej używa się zazwyczaj więcej masła i śmietany niż w innych kuchniach, ale kładzie się w niej również duży nacisk na zrównoważenie smaków i faktur.
Poniżej przedstawiamy pięć produktów, które można znaleźć w każdej francuskiej kuchni:
- Masło: Masło jest używane w wielu francuskich potrawach. Jest to podstawowy tłuszcz do gotowania i często ma wysoką zawartość tłuszczu.
- Śmietana: Śmietana jest również używana w wielu potrawach, ponieważ sprawia, że sosy i zupy stają się bogatsze, a jednocześnie przyczynia się do ogólnej złożoności smaku.
- Wino: Wino jest bardzo ważne w kuchni francuskiej, ponieważ pomaga zrównoważyć smaki i tekstury. Sos winny często towarzyszy daniu lub jest samodzielnym sosem.
- Crème fraîche: Ten produkt podobny do śmietany zawiera mniej tłuszczu masłowego niż śmietana i dlatego ma niższą zawartość tłuszczu, ale nadal dodaje bogactwa do sosów i innych potraw.
- Sól: Sól jest ważna nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że dzięki osmozie pomaga żywności zachować wilgotność podczas gotowania. Jest to szczególnie pomocne w przypadku mięsa, które ma tendencję do łatwego wysychania podczas gotowania.
Najpopularniejsze dania z kuchni francuskiej
Kuchnia francuska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Francuskie potrawy często charakteryzują się smakiem i fakturą, aromatami, które są przyjemnie zaskakujące i intrygujące, oraz sosami, które różnią się od tych spotykanych w innych kuchniach.
Popularność francuskich restauracji wynika z wyjątkowej różnorodności oferowanych potraw oraz możliwości dostosowania zamówień do wszystkich potrzeb dietetycznych. Zanim jednak rozpoczniesz swoją kulinarną przygodę, zapoznaj się z kilkoma najpopularniejszymi francuskimi potrawami:
Croques Monsieur
Croques Monsieur to francuska potrawa składająca się z kanapek z opiekaną szynką i serem. Danie tradycyjnie podaje się na pain de mie, czyli białym chlebie, z musztardą Dijon. Do przygotowania croque można użyć dowolnego rodzaju sera, w tym brie, camembert, emmental, gruyere, roquefort, cheddar i szwajcarski.
Croque monsieur powstał w wyniku połączenia tradycyjnej kanapki z grillowaną szynką i serem z Croque-Madame (grubą kanapką z grillowanym serem, na której znajduje się jajko sadzone).
Quiche Lorraine
Quiche Lorraine to danie, które jest uwielbiane przez wielu. Składa się ono z jajek, mleka, soli, masła, mąki i sera. Składniki te łączy się, aby uzyskać nadzienie przypominające krem, które umieszcza się w cieście przed zapieczeniem w piekarniku.
Quiche loraine jest bardzo popularnym daniem, ponieważ jest proste w przygotowaniu i charakteryzuje się niezwykłym połączeniem smaków. Quiche Lorraine można jeść na śniadanie, lunch lub kolację. Niektórzy lubią dodać do niego ketchup lub salsę, aby dodać mu pikanterii. Jest to także doskonałe danie na potlucks, ponieważ nie trzeba się martwić o podawanie go na ciepło, gdyż można je podawać na zimno, po wyjęciu z lodówki!